Busca de Projetos
Filter by:
Develop an agricultural process to adapt management practices that mitigate the effects of the presence of Fusarium wilt in banana production areas in the Chapada do Apodi region (Ceará). Status: In progress Start date: 01/06/2021 |
The project intends to develop an agricultural process for the use of manipueira aiming at plant nutrition and control of fusariosis in passion fruit. Status: In progress Start date: 01/07/2021 |
*Content only available in Portuguese
O projeto busca alinhar ações interdisciplinares para gerar conhecimentos em sistemas agroflorestais de base familiar para o desenvolvimento de boas práticas agrícolas que promovam a agrobiodiversidade, incremento do controle biológico e a conservação do solo. Como estratégia de ação, o projeto focará a pesquisa participativa envolvendo jovens agricultores, filhos de agricultores familiares, que são alunos regulares do Curso Profissional Técnico em Agropecuária, integrados ao ensino m ...Status: Completed Start date: 01/02/2016 |
Development of pre and postharvet technologies to reduce pesticides residues in papaya. Status: Completed Start date: 01/02/2016 |
*Content only available in Portuguese
Entre os objetivos do projeto estão: estabelecer uma estrutura em rede composta pelos diferentes atores da fruticultura baiana, voltada ao levantamento e a socialização de informações e ao delineamento de ações estratégicas, que promovam o contínuo desenvolvimento e a inovação no setor; apresentar soluções tecnológicas que possam induzir políticas públicas voltadas para a fruticultura no Estado da Bahia; e estabelecer e promover a atuação de comitês tecnológicos regionais. ...Status: Completed Start date: 01/10/2014 |
*Content only available in Portuguese A banana verde é rica em amido resistente, um carboidrato que é pouco digerido no intestino delgado e atua como fibra insolúvel, sendo considerado um alimento prebiótico. Uma das formas de disponibilizar o amido resistente na dieta da população é sua oferta na forma de farinha, ou de alimentos enriquecidos com a farinha ou com o amido, tais como biscoitos, bolos, pães e massas.O projeto tem como objetivo caracterizar genótipos de bananas e plátanos e identificar aqueles que apresentem elevadores ... Status: Completed Start date: 01/08/2014 |
*Content only available in Portuguese
Os estados do Paraná, Mato Grosso do Sul e São Paulo concentram um polo de produção e industrialização de mandioca que demanda há muito, tecnologias que assegurem melhor desempenho em vários segmentos da cadeia produtiva. Nos estados de Santa Catarina e Rio Grande do Sul a mandiocultura tem também expressão econômica e social que justificam atenção da pesquisa aos gargalos que a atividade apresenta. o objetivo deste projeto é implementar processos e rotinas de transferência das tecnolo ...Status: Completed Start date: 01/01/2018 |
Develop and or recommend banana and plantain cultivars with resistance to the main pests (nematodes or rhizome borer) and diseases (black Sigatoka or yellow Sigatoka or Panama desease), and with agronomic and sensory characteristics aligned with the main demands of Brazilian fruit agribusiness. The strategy uses conventional breeding via crosses, adding advanced biology tools, focusing on reducing time and increasing the efficiency of selection of promising genotypes in the progenies, aiming at Status: Completed Start date: 01/01/2017 |
Irrigation is the largest consumer of available water resources and the project will act on one of the main bottlenecks of this higher water consumption through irrigation, which is the management of water that enters the producers' plots and maintains a high water demand. The objective goal is to provide alternatives for increasing the water use efficiency of banana, papaya and pineapple fruit. The alternatives to be explored are the use of plant density increase for the banana tree; the use of Status: Completed Start date: 01/01/2019 |
The states of Paraná, Mato Grosso do Sul and São Paulo concentrate a hub of production and industrialization of cassava that has long demanded technologies that ensure better performance in various segments of the production chain. In the states of Santa Catarina and Rio Grande do Sul, cassava cultivation also has an economic and social expression that justify research attention to the bottlenecks that the activity presents. Despite using a semi-mechanized production system, with the use of inpu ... Status: Completed Start date: 01/01/2019 |